..Vi håber på forår og lysere tider..
Mandag d. 1/3-2010
Så blev det den 1. Marts, og fordi det regnede hele natten havde jeg sat næsen op efter en drejning hen imod forår.... Og så sneede det i formiddag og var hundekoldt!! Hmm.... Men det må da være på vej, foråret!?
Bortset fra det, så har natten været nogenlunde fredelig -vi har kun været oppe 4 gange, tror jeg!
I nat skal marie prøv at sove med en "bipap"... en maske der er spændt fast om nakken på hende, og som hjælper hende med vejrtrækningen -ligesom når vi c'papper. Da hun blev fortalt om det, var hendes reaktion: Seejt.." Jeg håber hun kan finde sig i den, og at den kan hjælpe hende lidt.
Idag kom vores svenske læge tilbage fra ferie, og ku' godt se at Marie ikke ligefrem havde smidt ilt-tilskuddet i den periode, som han havde håbet på, men ellers var han tilfreds med hende... Det blev bestemt at hun imorgen skal i CTscanner uden kontrast, for at finde ud af hvad det er der sker med de lunger.... et godt, men ikke velkomment bud, kunne være at lungeGvH'en er blusset op... Vi må se hvad scanningen viser. Hun skal stadig i MRscanner på mandag, for at se status på svampen i hjernen.... scanning scanning scanning! Godt man har dén mulighed for at kigge med..
Idag har Marie faktisk ikke haft ondt i maven, hvilket må siges at være meget positivt. Jeg tænker om det kan gøre en forskel at hun idag fik sin mavesårsmedicin i formiddag, istedet for kl 14... det må jeg huske at spørge om til stuegang imorgen.
Bedste er heldigvis frisk igen -til gengæld begynder min ryg at brokke sig lidt. :o( Men mon ikke det går over igen? ellers må jeg ha' opstøvet en kiropraktor her i det københavnske...
Vi glæder os alle til bedstefar kommer "hjem" imorgen (Marie spurgte om hvornår bedstefar kom hjem igen...) Vi har været her så længe nu, at man begynder at kalde det hjem... Vi har også været her så længe nu, at jeg godt kan mærke længslen efter rent faktisk at være hjemme, til et normalt liv hvor det hele ikke foregår på 12m2. Vi vil gerne hjem og nyde foråret når nu det kommer... lige om lidt!!
Tirsdag d. 2/3-2010

Allerførst, så blev det aldrig nogen succes med den "bipap" igår... Marie forsøgte virkelig at få det til at fungere, men kunne bare ikke li' det. Efter selv at have prøvet, kan jeg ikke bebrejde hende....... Vi aftalte istedet at c'pappe i løbet af natten når vi alligevel var oppe, og det fungerede til gengæld rigtig fint. Det gjorde ikke den store forskel på syre/base blodprøverne i morges, men det lettede ihvertfald hendes vejrtrækning umiddelbart efter.
Til stuegang idag var der ikke en masse nyt... Marie's blodtryk er ret stabilt og ikke vildt højt, så man forsøger helt at fjerne den lille dosis blodtryksmedicin hun får -og dagen igennem har hendes blodtryk stadig været pænt! Vi har lavet en "handel" med vores svenske læge: På søndag er der biograftur med Familier med kræftramte børn, og Marie har fået lov at komme med, mod at hun i løbet af ugen kommer lidt mere op og sidde i kørestolen for at se tv, spise eller lave noget kreativt. Den er hun helt med på!
Kl 14.30 var Marie i CTscanner, for at få billeder af hendes lunger. Der går gerne et par timer, inden der kommer svar på scanningen, og fordi Marie blev scannet så sent, må vi vente til imorgen med at få svaret........
Billedet viser Marie på vej i CTscanneren...
Vi har haft besøg af vores nye fys. idag, og det lover godt.... Jeg krydser fingre for fortsat godt samarbejde mellem Marie og fys.'en.
Desværre var Marie lysvågen fra kl 3.30 til kl 6.30 -det var ikke nogen fest... På et tidspunkt sagde Marie, at imorgen ville hun spørge bedste om hun ikke ville sove hos hende i nat, så kunne jeg få sovet -og det var også så længe siden at hun har sovet sammen med bedste.. Da det så blev dag, var det alligevel ikke lige idag det skulle være ;o) Kort før hun endelig faldt i søvn igen, tidligt imorges, sagde hun: "Mor, når det her engang er slut og jeg er rask, så trænger vi to til en god, lang ferie...!!"

Onsdag d. 3/3-2010
Bare lige en kort update: Vi har nu fået svar på CTscaningen.
Vi vidste jo at den ville vise noget, så anstrengt hendes vejrtrækning er blevet, især om natten -og også det at hun er konstant iltkrævende. Det var lidt svært at se, hvad der er hvad på scanningen, fordi der ikke er brugt kontrast, men der ér forandringer. Deres bud er desværre at der er en forværring af hendes lunge-GvH... og at der er mere svamp end ved sidste scanning..... Alt i alt ikke nogen fed besked! Der er nogle usikre faktorer i det, eneste måde at få et helt klart svar, er at lave en lungebiopsi -og det kan Marie ikke tåle som det ser ud nu. Så det der bliver planen er at behandle på svampen, da den vokser hurtigere end GvH'en udvikler sig. Derfor er dosis igen sat op på svampebehandlingen, og andet medicin skåret væk eller lavet om til sonden for at skåne nyrene. Derudover har Marie fået lavet endnu et trachael-sug (som er sindsygt ubehageligt) som skal undersøges af patalogerne, for at være helt sikker på hvilken type svamp det er. De er ved at undersøge om man kan lave inhalation af svampemedicinen, for at være sikker på at den rent faktisk når helt ud i lungerne -OG så holdes hendes GvH medicin på det niveau det allerede er.
Så nu holder vi alle vejret og venter på svar fra de forskellige laboratorier. Det der kan mudre billedet lidt, er nemlig paradoksalt nok at Marie's immunforsvar er meget bedre nu, end ved sidste scanning, og hun producerer derfor mere snot og sekret for at "få ryddet op" -og det kan også være det man ser på scanningen.....
Lægerne ser det ikke som en umulig opgave og tror stadig på at der kommer styr på det, men vi må nok se i ørene at det hedder Rigshospitalet i meget lang tid endnu.....
fredag d. 5/3-2010
Fredag formiddag: Det er ikke fordi der er noget galt, at jeg ikke fik skrevet igår -var bare nødt til at prioritere noget søvn!!
Lørdag d. 6/3-2010

Nu er det lørdag aften, klokken er over 22 og jeg har skrevet her på siden i over 1 time, fordi der var så meget fra de sidste dage, jeg gerne ville ha' med.... Og så sker det igen! Internetforbindelsen ryger idet jeg skal gemme -og dermed forsvinder alt ud i cyberspace!! Arghh!! Det er et meget dårligt match med en mor der lider af søvnunderskud, bekymringer og ondt i ryggen.
Jeg stoppede mig selv inden pc'en blev kylet ud af vinduet, tog 57 dybe vejrtrækninger og målte Marie's  blodtryk (måske skulle jeg ha' målt mit eget istedet??!!) -og bestemte mig for at gå i seng, istedet for at starte forfra -så jeg få skrevet  imorgen!!
Vil bare liiige fortælle, at Marie startede op på inhalationer af svampemedicin torsdag aften, og det har ikke været nogen fest! Hun reagerede på det allerede første gang, men alligevel fik hun det 2 gange igår også, med forskellige forsøg på at modvirke reaktionerne. Sidste gang hun fik det igår, bestemte jeg mig til at dét var sidste gang -det var så voldsomt for hende, at det ikke var til at holde ud! Sygeplejersken sagde heldigvis det samme -endda uden jeg havde forsøgt at påvirke hende til det. Så må de prøve at finde ud af noget andet.... Hele dagen idag har hun haft det skidt, og jeg ser det som en reaktion på den belastning kroppen blev udsat for -og jeg håber hun har det bedre imorgen..... der har vi nemlig fået lov at komme i biffen og se "Karla og Jonas" med Familier Med Kræftramte Børn

Søndag d. 7/3-2010
Biograf blev det så ikke lige til for os idag... Marie har haft ondt i nat -ondt i hovedet og ondt i maven, og hun fik Panodil, Oxynorm (en type morfin) og Morfin. Hun fik problemer med at trække vejret ordenligt, og fik brug for mere ilt end normalt. Hun kastede op et par gange, og da klokken blev seks ku' jeg godt se at hun ikke blev istand til at komme med i biffen.... øv øv øv! Marie var på daværende tidspunkt nærmest ligeglad.. Vi endte med at have forvagten på visit der lyttede og mærkede og lyttede igen, og endte med at bestille et røngten af lungerne, da hun ikke syntes Marie trak vejret helt så godt i højre side.. Røngtendamen kom og fik taget sit billede, og Marie faldt i søvn igen. Da klokken var 8 kastede Marie op, samtidig med at hun fik morfin -og det gav hende åbenbart lige en fornemmelse af overskud, for hun spurgte med det samme: hvad dag er det og hvad er klokken?? Og derefter: Tror du så alligevel ikke vi kan nå at komme med i biffen?? Hmm, desværre.... 10 min senere snorksov hun igen og Jonatan og bedsterne listede i biffen -Marie havde ellers bestemt at hvis ikke hun kunne komme med, måtte de andre heller ikke -det var snyd!! Men det er ikke alt hun kommer til at bestemme..
I løbet af formiddagen fik hun brug for endnu mere ilt, hendes blodprøver viste at hun ophobede alt for meget CO2 i blodet og hun var efterhånden temmelig langt væk. Forvagten kom igen og kiggede til hende, og intensiv blev varskoet om at Marie var blevet meget ustabil. Da en af intensivlægerne kom for at kigge til hende, var hun så langt væk at hun ikke reagerede på tiltale og hånden bare hang slapt ned, hvis man løftede hendes arm,, og det blev bestemt at Marie skulle overflyttes i løbet af et par timer. Det sendte mig lige et kort øjeblik tilbage til Skejby, da hun fik det så skidt og kom i respirator første gang. For pokker da!! Nu hvor så mange ting gik bedre, skulle vi så tilbage til respiratoren?? Det blev også bestemt at starte behandlingen af hendes lunge-gvh op igen. Om det så var det der hjalp relativt hurtigt, ved jeg ikke, men allerede i elevatoren på vej til intensiv vågnede Marie mere op og har været vågen siden!!

Det var ingen fest at blive indlagt på intensiv i vågen tilstand: der skulle både lægges et tisse-kateder og en A-kanyle i håndledet... og her er der ikke noget med dormikum til at tage toppen, så det var hårdt for både mor og datter, skulle jeg hilse og sige! Den mandlige sygplejerske var ikke til ret meget forhandling, nu var hun kommet på intensiv, og her var det altså dem der bestemte... Lidt forhandling lykkedes det dog med, både for Marie og jeg, og vi fik tingene ordnet i sædvanlig sej og sammenbidt stil fra Maries side. Senere fik sygeplejersken og jeg præsenteret os :"jeg er sådan en mor, der gerne vil vide alt hvad I gør og hvorfor" og "jeg er sådan en sygeplejerske der godt kan lide at bestemme" -og det gjorde så at vi faktisk har samarbejdet meget godt - begge har måtte gi' sig, men det er gået begge veje :o) Marie har været meget stabil hele tiden hernede, og det ser ud til vi  kommer tilbage på afd. imorgen engang. Hvad der kickstartede den dårlige nat/morgen er endnu ikke klart, men hun har både fået ret meget smertestillende, hun har haft for meget væske i kroppen, hun har været belastet af inhalationerne og hvis hendes GvH rører på sig forklarer det både mavesmerter og vejrtrækningsproblemerne. Nu er vi meget spændte på at se den scanning imorgen, hvordan status er på svamp i hjernen og leveren......... Håber den viser at behandlingen virker!! Håber håber håber........
Mandag d. 8/3-2010
En kort update herfra: Natten har været rimelig rolig og Marie's tal har været fine -ihvertfald i forhold til hvad de har været! Da der var stuegang imorges, fik vi at vide, at de gerne ville beholde Marie til imorgen, men at hun var så stabil at hvis vi MEGET gerne ville tilbage på afd., var det ok herfra -der skulle bare gives grønt lys fra 5061. Jo tak!! Marie ville rigtig rigtig gerne tilbage på afd., så der blev ringet og vi fik (selvfølgelig..) grønt lys. Men først efter MRscanningen, fordi hun skulle ha' noget beroligende i forbindelse med scanningen og man så ville være sikker på at hun rettede sig inden hun blev løsladt.
Scanningen er nu overstået, Marie præsterede faktisk at falde i søvn imens på trods af at scanneren larmer temmeligt meget. Som en fiskekutter, havde vi fået at vide inden -som en fiskekutter med alvorlige motorproblemer må jeg så tilføje bagefter! Lige efter scanningen vågnede Marie og har været helt på toppen siden -hun bad om at se film ligeså snart vi kom tilbage på intensiv, og efter 15 min. ringede de på 5061 og meldte hende klar.
Det har været så dejligt, at vi har haft besøg af "vores" sygeplejersker mens vi har været her -igår kom Solveig forbi, idag kom Mia og Marianne -og senere kom læge Klaus og læge Jasec også forbi...
Nu venter vi bare på at der har været vagtskifte på 5061, så vi kan komme "hjem" på stue 13...
Tirsdag d. 9/3-2010
I nat sov Marie og jeg sammenlagt ikke mere end 3 timer, så det bliver ikke nogen lang beretning der følger.... Kun fordi der er svar på MRscanningen, sætter jeg mig ved pc'en istedetfor at krybe under dynen.
Vi startede dagen med en ultralydsscanning af Marie's lever. Der var et hav af hvide pletter at se på skærmen, og hjertet faldt i livet på mig -indtil den søde læge fortalte at svampen ville kunne ses som sorte pletter, de hvide skulle være der: billedet viste en helt normal lever!! Ingen svamp der..
Efter frokost var der stuegang og her var der endelig svar på scanningen igår: Svampen på hjernen, så ud som ved sidste scanning -det var de samme tre pletter man kunne se. Hvis behandlingen ikke havde virket, ville svampen ha' bredt sig uhæmmet på nuværende tidspunkt, så når der stadig kun var de tre pletter må det siges at være meget positivt!! Det var ikke ventet at pletterne var forsvundet, det kan vare meget lang tid -det er ligesom en slags arvæv. Det er derfor overvejende sandsynligt, at det man på CTscanning af lungerne så som en forværring af svampen, istedet er hendes eget immunforsvar igang med at bekæmpe svampen. Årsagen til hendes ekstra iltbehov skal måske nærmere findes i hendes lungeGvH, som sikkert er blusset op, men nu hvor det ikke er svamp i vækst, har man "råd" til at behandle på det... Marie er derfor nu igang med sin 2. bolus prednisolon behandling, altså prednison i højdosis, så bye bye til det gode humør :o)
Men hvis jeg skal ha' bugt med hovedpine og overdrevent gaberi, må jeg takke af for i aften og skynde mig iseng mens Marie sover....
onsdag d. 10/3-2010

I nat har vi sovet fantastisk, for første gang i lang lang tid.... EN gang har vi været oppe, så det kan der ikke klages over. Oveni det, var Marie's morgenblodprøve-svar pænere end det har været i flere uger! Hendes puls er faldet, saturationen er steget, hun lyder pænt på lungerne og diarre'en har vi ikke set noget til idag........ Det føles godt!! Til gengæld kan det nu mærkes at Marie har fået 2 gange bolus prednisolon: Hun er igen i den grad i "kontakt med sine følelser" og har haft en kort lunte, men da først det gik op for mig, at det måtte hænge sammen med Prednisolonen var det nemmere at bære over med.
Da hun blev koblet fra, var vi først en tur på biblioteket hvor Marie agerede fotomodel... Derefter gik vi i McDonald Huset, hvor vi sad i opholdsstuen og så "Snøvsen" og hyggede. Og inden vi gik tilbage på afdelingen var vi i kiosken -naturligvis :o)
3 timer endte vores udflugt med at vare, lige efter lægens anvisninger: han vil så gerne ha' Marie mere op og sidde, det vil hjælpe hendes lunger. Men der er ikke meget på stuen der motiverer til at komme ud af sengen -for der findes ikke på hele afdelingen en stol hvor Marie ville kunne sidde ordenligt. Hun kan selvfølgelig sidde i sin kørestol, men den er så stor, at hun ikke kan sidde ved bordet og spise eller tegne. Så løsningen må være at tage på udflugt når hun skal ud af sengen!
Efter sådan en tur er hun træt!! Da bedsterne kom med aftensmaden snorksov Marie.... Og da alt var pakket væk og ryddet op, vågnede hun og var bundulykkelig over at vi havde spist uden hende.... Hun var sulten, men kunne ikke li' at få maden varmet op, så hvad skulle hun så spise?? Hun fandt aldrig ud af noget.. Det er et dilemma at få stor appetit af medicinen -og samtidig slet ikke ha' lyst til at spise. Underligt hvorfor hun slet ikke kan spise -kan ikke lade være at tænke at der er noget GvH involveret i dét også.

Fredag d. 13/3-2010

Dagen har været lang idag -Marie startede nemlig allerede kl 5.15... Hun var så venlig at tegne en times tid inden hun fik tændt for fjernsynet. Fordi hun har ilt "susende" i masken, hører hun ikke så godt, og det er umuligt at ignorere lyden fra TV'et når hun sidder med fjernbetjeningen. Jeg var så forkælet at en af vores søde sygeplejersker kom en den dejligste hjemmelavede smoothie til mig, så istedet for at sove morgenen væk krøb jeg under dynen med smoothie og bog -det var faktisk ret skønt!! Helt i dagens ånd var der også stuegang ualmindeligt tidligt. Ingen geund til at trække det ud, når der kun er godt nyt at fortælle, som han sagde, den gode Dr. Jacek. Alle blodprøver er fine -rigtig fine! Hendes saturartion bliver bedre og bedre. Hendes nyrefunktionstest fra i går viste en fremgang fra 60 til 67,  på trods af  medicin der er hård ved nyrene og parenteral ernæring som også er hård ved nyrene... Hendes hud er fin, hendes stemme mere kraftfuld, de ser ingen tegn overhovedet på tarmGvH og forklarer spiseproblematikken med at det medicin hun får, både kan give ondt i maven og forstyrre smagssansen. Det der bliver Marie's næste store projekt er at starte helt forfra igen; hun skal lære at spise igen og hun skal lære at gå igen.......... Jamen den kamp tager vi gerne -en overgang frygtede jeg at det aldrig ville blive aktuelt! Tingene ændrer sig hurtigt både den ene og den anden vej, og det er helt klart sjovest når det er den rigtige vej det går...
Her i ugen har Marie undret sig meget over at hendes yndlingssygeplejerske har været på arbejde, men slet ikke har haft vagt inde hos os. Og jeg har da også undret mig over det -og tænk, så fandt jeg ud af at det var fordi der er taget en beslutning om at det er sundt for Marie at der også kommer andre sygeplejersker og passer hende! Det værste sludder jeg længe har hørt.... For det første er det jo ikke fordi hun ikke bliver passet af andre -der er faktisk kun en håndfuld af de 46-47 sygeplejersker på personaletavlen der ikke har passet hende. For det andet synes jeg det er skudt helt ved siden af, fordi Marie netop bliver mere tryg af at kende "sine" sygeplejersker godt... Jeg kan måske forstå at man som sygeplejerske skal passe på ikke at knytte sig for tæt til en patient, men som 8 årig der nærmest har tilbragt det sidste år som indlagt og sygeplejerskerne bare bliver en meget stor del af ens liv, eftersom hun er afskåret fra et normalt socialt liv, kan jeg kun se noget positivt i at knytte sig særligt til nogle af sygeplejerskerne. At være tryg ved og glæde sig til at være sammen med andre end familien kan jeg slet ikke se som et problem, men kun som et kæmpe privilegium.... Og det er ikke fordi vi absolut kun vil have en lille udvalgt skare til at passe Marie, for der er mange virkeligt dejlige sygeplejersker her på afd., og det er heller fordi jeg ikke har forståelse for at tingene ikke altid kan gå op så vi kan have en af yndlingene hos os. Men jeg mener at det vil gøre tilværelsen bare lidt lettere for Marie, og jeg mener det er skudt helt ved siden af bevidst at undgå at hun bliver passet af den hun bedst kan lide... Pyh, så fik jeg luft for det -og imorgen må jeg finde ud af hvem jeg skal gå til for at forklare billedet, set med mine briller.
Ellers har det været en god uge, med gensyn med mennesker der har betydet meget for mig.... I mandags da vi kørte fra intensiv mødte jeg tilfældigt en meget god veninde, som jeg mistede kontakten til for snart 10  år siden. Hun er lige startet som sygeplejestuderende og var netop mødt ind til sin første dag i praktik -på intensiv. Det var meget tilfældigt, og helt fantastisk og jeg har været så glad for det tilfælde. Sagen er nemlig at siden vi sidst havde kontakt, er jeg blevet skilt,  har skiftet efternavn og er flyttet -og hun er blevet gift, har fået nyt efternavn og er flyttet, så chancerne for at finde hinanden igen var ikke store. Og alligevel lykkedes det... Samme eftermiddag fik vi besøg af min tidligere kæreste, som fra Marie var 2 år på mange måder var mere far for hende, end hendes far var. Det var godt at se ham igen, og både Marie og Jonatan havde glædet sig til han kom. I løbet af ugen fik Marie også et skønt brev fra 3 piger, hvis far lige har været gennem et kræftforløb, og de sendte lidt til at slå tiden ihjel med...
Så er det jeg tænker, at det kan godt være at livet er en barsk størrelse lidt for tit, lige for tiden, men hvor har jeg (og mine unger!!) mange dejlige mennesker omkring os, som tænker på os og hjælper i samme sekund vi ber' om det. Det kan man kun blive taknemmelig over!
Idag er Jonatan og bedstefar taget til Jylland -Jonatan skulle forsøge at komme i form til skolefodbold næste weekend -og bo hos Mads, som han har savnet -og bedstefar skulle ordne nogle forskellige praktiske ting. Så de næste dage har vi pige-hygge-dage som Marie har døbt det. Nanna skulle til elevfest med efterskolen i aften/nat og hentes af moster bagefter, og så være hos dem resten af weekenden. Lidt mærkeligt at gå glip af så meget af det hun laver, men jeg ved at både moster og Nanna har glædet sig til at hun skal være der i weekenden.
Vores læge, Marianne, sagde idag at det jo var spændende om vi stadig var her, når hun kom tilbage fra ferie om 10 dage, så godt som det går -og vores svenske læge sagde jättefint, jättebra rigtig mange gange.... Så tror ikke jeg er naiv i min fornemmelse af at det går helt som det skal nu... :o)

Lørdag d. 13/3-2010
Lørdag på Riget = stille dag! Natten har været rimelig fredelig også selvom vi har været vågne et par gange, og vi sov til kl var næsten 9.30. Vi hyggede med tv og morgenkaffe sammen med bedste, hvorefter bedste læste en hel bog med Frække Frida, mens jeg gik i bad. Vi spillede et par runder Sorteper og da det blev tid til dagens tur ud i den virkelige verden, blev jeg sendt i McD huset for at lave kaffe og saftevand, mens bedste og Marie gik på handel. De kom tilbage med kage til kaffen og så hyggede vi med tegnefilm i den store røde sofa -denne gang var det Valhalla vi så. Efter et par timer vendte vi tilbage til afdelingen, Marie var ved at være lidt træt efter at have siddet så længe.
Kl 16.30 bad Marie om at vi skulle have noget rødt kød til aftensmad, så bedste måtte ræse i Irma i regnvejr -og det lykkedes faktisk at skaffe en rigtig lørdagsmiddag 10 min i lukketid. I mellemtiden var Marie faldet i søvn ovenpå et langvarigt hosteanfald, men hun kunne heldigvis vækkes da bedste kom med maden -og hun spiste 1/4 stykke kød, så det var hele bøvlet værd :o)
Ellers er aftenen gået med hygge og bad, og lige nu hører Marie godnathistorie på lydbog mens jeg får lov at skrive lidt... Vi er gået igang med at læse Brødrene Løvehjerte, efter vi igår blev færdige med Folk og Røvere i Kardemommeby. Det er ret hyggeligt for både Marie og hendes mor.
Hendes blodtal ser rigtig fine ud:
Blodprocent på 6,5
Hvide blodlegemer på 10,3
Neutrofile på 7,87
og Blodplader på 82
Alle, på nær blodplader, er indenfor normalområdet. Man kan jo næsten ikke få armene ned igen.
Søndag d. 14/3-2010
Søndag har om muligt været endnu mere stille end lørdag. Marie har kun småsovet efter kl 4, og efter kl 5.30 har hun været igang med dagen -så vi er trætte begge to.
Hun har noget medicin til at sove på, men jeg synes der er en sammenhæng imellem at hun får det og at hendes CO2 er for høj om morgenen. Når hun ikke får det, sover hun så kun til kl 4, og det er heller ikke superfedt for hende. Jeg må høre vores kloge læger i morgen om de har en løsning -eller om min teori om en sammenhæng er helt hen i vejret!?
Vi er begyndt at kede os -og det må være et meget godt tegn på at tingene går i den rigtige retning. Marie er også ved at være frustreret over at være her -i formiddag gav hun mig lige en knytnæve på armen, da jeg ville skifte hendes cvk-plaster. Dum taktik, der resulterede i en to timer lang hvem-er-mest-stædig-test, 2 timer hvor vi kunne ha' været ude i solskinnet og fodre ænder... Til sidst spurgte Marie om jeg ville putte i sengen hos hende, så vi kunne blive gode venner, derefter skiftede vi det dumme plaster og gik i McD hvor Marie smurte frokost til os. Vejret har været skønt og vi har været totalt søndagsdovne. Imorgen har lægerne bebudet oprydning i medicinlisten, jeg er spændt på at se hvordan det ender og på at høre om de videre planer -hvis der da er lagt nogen planer for noget.........
Lige nu skal der indhentes noget søvn, sjovt som overskuddet svinder efterhånden som tingene ser lysere ud :o)
Tirsdag d. 16/3-2010
Igår fik jeg ikke skrevet, endte ud med at falde i søvn over en god bog... Vi sover alt for lidt om natten, så om aftenen er jeg ikke meget værd. Om natten er den helt gal, vi er begge alt for trætte til det natteroderi vi har for tiden, så der ryger nogle finker af panden ind imellem og vi bliver uvenner.. Dét er for dumt og jeg fortryder altid at jeg da ikke bare kan trække vejret dybt ind og tælle til 100 -men om natten kan jeg åbenbart ikke tælle længere end til 10!
Dagen igår var stille, med fys., stuegang, og gåtur med Marie. Hun ville gerne ha' nudler til aftensmad -efter min opskrift- så jeg måtte ud og handle, for derefter at lave mad. Og ikke nok med det, så skal maden jo pakkes sammen i McD-huset og transporteres til afd. Jeg er i den grad ude af træning i forhold til alm. husmordicipliner, så jeg vil gerne her gøre opmærksom på hvor fantastisk priviligeret det er, at mine forældre er her og sørger for alt det praktiske hver dag... Stor stor hjælp! Da maden endelig kom på bordet, smagte den ikke som den plejer, så Marie nøjedes med den første mundfuld..... :o) Om ikke andet håber jeg at bedste nød at få maden serveret for en gangs skyld!
Idag skulle vi tidligt op -vi skulle være i børnefysioterapiens gymnastiksal kl 8.30. Ret tidligt når natten har været plukket i småstykker, men det lykkedes. For at Marie kan være den eneste der er dernede -og være den første- er vi nød til at komme derned så tidligt. Først spillede Marie bold med bedste, med ketchere og skumbold, og bagefter sad hun i trampolinen med bedste som rygstøtte. Hun fik en lille hoppetur, men sad ellers bare og fik lavet udstrækningsøvelser for hendes fodled, og kunsten for hende var at skulle sidde op så længe. Hun fik kvalme og blev dårlig til sidst, og det viser lidt om hvor hårdt hun er ramt på fysikken. Der er lang vej igen, men heldigvis har hun mod på det, og vi skal derned igen fredag morgen. Da hun var ovenpå igen kørte vi i McDhuset, hvor der var brunch... Bedste og jeg nåede lige at få fyldt på tallerknerne, så blev der ringet fra afd. at røngten var på vej, så Marie skulle lige tilbage på stuen. Derefter kom Kasper-lærer og lavede dansk og matematik med hende, og så kørte vi igen i McD. Inden vi skulle tilbage på stuen, var vi omkring 7 sal, hvor der var 40 års jubilæumsreception for en af sygeplejerskerne. Solveig C er den røde tråd for alle KMT-børnene, og Marie er så glad for hende.... Alt hvad der er dumt, som at få lagt sonde eller skiftet plaster på nyt cvk, er det kun Solveig der kan gøre ordenligt, hvis du spørger Marie. Hun har så stor tillid til hende at det er helt rørende.. Vi andre har også for længst tabt vores hjerte til den skønne og meget engagerede dame, så hun skulle ha' en lille ting i dagens anledning, og Marie ville selv aflevere den. Vi sneg os derop inden receptionen startede, så Marie måtte komme med ind.
Derefter et par timers afslapning på stuen, besøg af Rita og Normann -og bedstes hjemmelavede boller til kaffen.
Marie havde spurgt om man kunne spise pandekager med syltetøj til aftensmad? og hun er jo i den heldige situation, at om hun så bad om softice til aftensmad, så ville det være ok -bare hun spiser. Så den stod på pandekager i McD til aften, og Yihaa, Marie spiste næsten 1/4 pandekage -og drak saft til.... Bagefter skulle jeg i bad, og Marie var med som selskabspapegøje, og faktisk kunne hun undvære ilten mens vi spiste OG mens jeg var i bad -endnu en sejr! Da jeg var færdig med badet, var der totalt udsolgt hos Marie; hun sov inden vi var kommet i elevatoren og opdagede dårligt at hun blev løftet i seng og koblet til... Som hun selv sagde lidt før hun faldt i søvn: Jeg har også haft en hård dag, men den har været god alligevel. Og det har den!! Der har været så mange smil idag, at man kun kan blive glad af det. Nu håber jeg bare at hun får en god nats søvn -det trænger hun til.
Onsdag d. 17/3-2010
Åh, ja, der var lagt i ovnen til en god nats søvn i aftes.... Og det gik forrygende sådan cirka indtil jeg syntes jeg skulle sove ved midnatstid! Desværre er der lidt startvanskeligheder i forhold til det at Marie er koblet så meget fra som hun er, for hun drikker stort set intet og skal derfor have næsten al væske iv. Igår betød det at der var ubalance i væskeregnskabet, og Marie fik derfor Furix (som er vanddrivende) kl 2....... Hasta la vista, nattesøvn. I dag blev så bestemt til stuegang at der ikke må gives Furix efter kl 21, men der kommer til at blive noget justering på hvornår hun skal ha' hvor meget væske for at der er nogenlunde ro om natten!
Dagen har været rolig, med en træt Marie. Vi har været i McD huset af flere omgange og tendensen er klart at hun gerne vil væk fra afdelingen så meget som muligt. Til gengæld er hun så også temmelig træt når vi er tilbage på stuen. Hun er mere udadvendt og snakkende når hun sidder i kørestolen, og vil meget gerne lige sige hej til sygeplejersker og læger inden vi smutter nogen steder. Når hun ligger i sengen, vil hun stadigvæk helst være i fred -og man får indimellem helt ondt af de sygeplejersker der formaster sig til at snakke til hende, særligt hvis det er snik-snak risikerer de at få det glatte lag..
I aften er bedstefar kommet hjem, men der sov Marie nærmest allerede, og når hun sover -så sover hun tungt. Jeg er blevet bedt om at tage ind til byen imorgen, efter fødselsdagsgave til moster, for når både bedste og bedstefar er her, behøver jeg ikke være her!! Jeg glæder mig allerede til at få noget forårsluft i næsen......
Marie bliver stærkere og stærkere for hver dag -her til aften kunne hun pludselig selv løfte numsen fri af madrassen, noget der ellers har været helt umuligt -og hun siger at hun ikke har smugtrænet!!
Hun har fået post i rå mængder idag: En mappe med tegninger og breve fra klassen, et meget smukt hjemmelavet kort med en engel på -afsenderen vil gerne lære Marie hvordan man laver sådan nogle kort når hun er frisk nok til det -det synes Marie er ret sejt! Nogle meget fine gækkebreve til både Marie og mig, og sidst men ikke mindst det fineste brev fra bedsteveninden derhjemme -uhh, det trak tårer hos lillemor her (og hos bedste..) Marie var så glad for det og læste det flere gange, og synes vistnok at jeg var lidt for meget, for "det var så sødt, det Signe havde skrevet".
Søndag d. 21/3-2010
Så var det egentlig nu, jeg ville ha' opdateret hvad der er sket siden sidst -og så kaster Marie op!! Så det må blive imorgen at der kommer mere detaljeret nyt!! I store træk, går det godt... Marie har haft det rigtig rigtig godt -weekenden har været lidt dum, men det er i småtingsafdelingen, i forhold til hvor vi tidligere har været.....
Nu vil jeg sørge for at brækposer og vådservietter er indenfor rækkevidde, og forsøge at få noget nattesøvn -Dagbog må vente til imorgen..........
Mandag d. 22/3-2010

Idag er det mosters fødselsdag, Hurra hurra hurraaa...
"Vil (kan) bjerget ikke komme til Mohammed, må Mohammed komme til bjerget", og derfor var moster herovre i weekenden sammen med familien, for at fejre sin fødselsdag. Det havde Marie glædet sig rigtig meget til -så ærgeligt var det, at hun lige i denne weekend skulle ha' det lidt skidt. Hun har haft et meget højt blodtryk, som giver hovedpine big time og hun har haft for meget væske i kroppen, hvilket sætter sig på vejrtrækningen med det samme....  tingene hænger sammen og det ene tager det  andet med sig. Kunsten er så er skelne hvad der er hvad, og ikke bare give smertestillende, fordi hun har ondt i hovedet -men også prøve at få blodtrykket ned.. eller bare skrue op for ilten, når hun i virkeligheden trænger til noget vanddrivende som letter hendes vejrtrækning -så hun ikke behøver ekstra ilt!! Men det kræver altså at man kender sine lus på travet -hvilket jeg efterhånden synes at jeg gør med denne her lus. I weekenden har vi mest slukket ildebrænde, fordi ingen af vores faste læger har været her, men idag har vi fået justeret på mange forskellige ting som gerne skulle give lidt ro på igen.
Vi fik også snakket med carsten Heilmann om at det ville være godt for Marie at komme ned i de voksnes sal og træne lidt -børnenes sal er indrettet mest til småbørn, og selvom der er påbegyndt en afdeling for skolebørn, er det ikke noget der er så langt fremme at Marie vil kunne nå at få glæde af det. I de voksnes sal, er der noget rigtig smart, som vi gerne ville afprøve; nemlig en sele som til en hoppegynge, bare i størrelse større, som kan hænges i lift-skinnen i loftet. Med den på, vil Marie kunne prøve at gå for første gang siden 5. Januar, uden at være bange for at benene ekser under hende -gør de det, hænger hun bare i selen!! Det er hun meget spændt på at prøve -og jeg er spændt på hvordan det går! Håber på en god oplevelse for hende. For Carsten kunne godt se pointen, og snakkede med fys.'en, og sammen fandt de ud af at hvis vi kommer derned tidligt er det ok. Vi kan ikke, som i børnesalen, få salen for os selv -men når vi kommer som de første, skulle det være ok. Så imorgen kl 8.15 skal vi gerne være parat til nye udfordringer!
Bortset fra det, skal det ikke være nogen hemmelighed, at jeg snart trænger til at se noget andet end Rigshospitalet -eller hospitaler i al almindelighed! Jeg glæder mig til at vi kan komme hjem, og opleve foråret på egen matrikel -men omvendt er heller ikke så kæphøj som tidligere. Jeg ved at nogen ting bliver nemmere når vi kommer hjem, men vi skal ikke hjem før der er helt styr på tingene! Ingen af os kan holde til at vi kommer hjem i 14 dage, og så bliver indlagt igen. Så hellere tage de ekstra uger med nu vi alligevel er her, og så kunne blive hjemme når vi kommer hjem!! Indimellem virker det som en uopnåelig drøm bare at være hjemme og at Marie får ro til at komme til kræfter -og vi får ro til at blive en familie igen.. Men det kommer, og vi glæder os og lægger masser af planer!! Planer der spænder lige fra rejser til Kreta og London, ture i sommerhus alene og med venner og familier -til bare at tage et middagshvil hjemme i hængesofaen på terassen, og til at have både små og store veninder på besøg. Indtil da tager vi små skridt fremad her på Riget og i McDhuset, og jeg prøver at styre min frustration når Marie bare gerne vil tilbage til stuen i det øjeblik jeg har taget den første slurk kaffe, eller den første bid mad. Hun bliver så hurtigt træt og mæt af indtryk -og jeg vil så gerne ha' lidt flere indtryk end dem stue 13 byder på..... Så nu er det ris til egen *** at jeg har været så dårlig til at gå fra hende et par timer om dagen. Kan jo dårligt forvente at hun synes det er helt plingeling at jeg lige melder mig ud... Men jeg får sådan en lyst til at melde mig ud, bare et par timer -bortset fra at jeg ikke vil gå glip af noget, hverken stuegang, fys., røngten, eller andet, så jeg render ikke så langt når det kommer til stykket :o)

Tirsdag d. 23/3-2010

Åhh, øv da også!! Vi kom ikke i gym.salen i dag! Natten blev brugt på mavepine og ørepine, som vi ikke rigtig kunne få bugt med. Kl 5.30 kastede Marie op -og faldt hun til ro. Jeg fik nattevagten til at aflyse tiden i gym.salen, for med næsten ingen søvn, ville det ikke blive nogen god oplevelse for hende -og jeg har sådan en fornemmelse af at det vil være godt at starte med en god oplevelse dernede, fordi det virkelig bliver et stort arbejde for hende at komme på benene igen, bogstaveligt talt.
Hun snorksov til kl 10, det lille pus. Hun har været træt og lidt vingeskudt hele dagen, men ville gerne lave matematik da hendes lærer kom, hun ville også godt lave øvelser med fys.'en og da hun var med i McDhuset smurte hun mad til os andre..... På et tidspunkt var det åbenbart meget nok med al den mad, for hun skulle lige kaste op -og så var hun klar igen. Det er underligt hvor det kommer fra med at kaste op -det har slet ikke været et problem for hende siden hun blev transplanteret (eller transplantaseret som hun selv siger..) Der er bestilt ultralyd af maven imorgen, bare for at være helt sikker på at alt er ok. Der er ikke noget der tyder på at det ikke er det! Her til aften har vi prøvet med noget kvalmestillende, for at se om det giver lidt ro på -men hun mener ikke selv at hun har kvalme. Hun kaster bare op... Jonatan er kommet tilbage fra Jylland idag, og det var en fornøjelse at se hvor glad Marie blev!! Der kunne man for alvor se, hvor meget mere nærværende hun er blevet, i forhold til for en måned siden. Hun strålede som en sol og skulle kramme... længe! Og selv derefter skulle han helst stå i røre-afstand :o) Det er helt sikkert ikke kun mor her der har savnet ham!! Marie faldt i søvn mens Jonatan fortalte om det derhjemme, og hun sover stadig... mon ikke jeg skulle logge af og forsøge at få noget søvn også??! Det er ikke til at vide hvad resten af natten bringer!!

Onsdag d. 24/3-2010
ÅH, hvor sov vi godt i nat!!! En enkelt gang eller tre var vi vågne, men ikke noget vildt.... Så skønt! Kl 7.30 var vi klar til dagen og Marie var i et strålende humør. Jonatan kom forbi inden han skulle i skole, og så ku' han meget passende holde Marie i hånden da hun skulle ha' ultralydsscannet sin mave. Ham der scannede var uhyre grundig, og jeg nåede lige at tænke: der er noget der ikke er som det skal være, når han er så lang tid om det, da han sagde: Jeg har været meget grundig, og jeg kan ikke se noget som helst der ikke er i orden -alt er fint! SKØNT!!
Marie har været i topform idag, hun har været så glad -til aften nærmest sprudlende og ihvertfald fjollet!! Vi har haft gæster -mine to mostre og min onkel. Mostrene, bedste og jeg blev sat til at male Mandalas billeder og det var ret hyggeligt. Bagefter var vi i McD og spise dejlig mad, og Marie skålede, fjollede -og spiste! yes yes yes.....
Da vi kom tilbage på stuen, var hun i et gear så man skulle tro at hun var småfuld..... fjollede og sang og var så glad, hun var næsten ikke til at slå ned igen, så hun kunne falde i søvn, men en gang medicin, et kapitel af brødrene Løvehjerte og Alberte på Cd'en hjalp på den sag. Nu sover hun trygt og godt, med et minimum af ilt, og i morgen skal vi i voksen træningsal kl 8, så jeg må hellere gøre hende selskab i drømmeland... Sikke en dejlig dejlig dag vi har haft!
Torsdag d. 25/3-2010
Tør man tro, at vi er inde i en god stime??!! Endnu en god nat (kun afbrudt af en enkelt gang opkast og skift af sengetøj) og godt for det, for vi skulle tidligt op -vi skulle i træningssalen kl 8. Det lykkedes faktisk, selvom Marie var meget svær at få liv i -og da klokken var 7.45 sagde hun: tror du egentlig ikke vi skulle skynde os lidt, klokken er mange...!! der manglede vi heldigvis kun at få hende i bukserne og løftet over i kørestolen. Lift-seancen var ingen succes -desværre!! Den sele Marie skulle sidde i var alt for stor, og nærmest som en vest med to tykke stropper ned mellem benene. Det gjorde alt for ondt da hun blev hejst op i den, og hun ville bare ned!!! Det var synd, for hun havde haft store forhåbninger til det..... Så det var en skuffet og småvred ung dame der var med i McDhuset til morgenkaffe, men hun tøede op inden længe.. Senere idag er der blevet bestilt en sele hjem på prøve, som skulle passe i størrelsen, og hvis Marie synes den er iorden, køber afdelingen den -Dét synes jeg er rigtig fint!!
Hun har hygget i sengen med tv det meste af dagen, blev koblet fra kl 17 og skulle med i McD hvor hun ville hjælpe med at lave mad. Desværre havde bedstefar allerede skrællet kartofler -det ville Marie ha' gjort, og vi blev klar over at man kan ryge i unåde på den konto! Marie ville slet ikke smage flødekartoflerne fordi det ikke var hende det havde skrællet kartofler! Mon man kan regne med at det er noget der holder ved, denne begejstring for at skrælle kartofler??  Koteletterne ville hun heller ikke smage, der var blevet købt en anden slags end hun havde bestemt. Det holdt lige indtil Jonatan gerne ville ha' Marie's, så ville hun alligevel godt ha' den. Hun er styg, men slipper afsted med det fordi man bliver så glad over at hun spiser.....
Natten igennem klarede Marie sig med 2 liter ilt, hvor hun for tre dage siden skulle ha' 5-7 liter. Hele dagen har hun klaret sig med ½-1 liter, hvilket også er en markant forbedring.  Mon det virkelig kan skyldes at hun nu har fået trukket så meget væske at hendes vægt er hvor den skal være?! Det tyder på det, og nu sover hun med kun 1 liter kørende.....
Der har været det skønneste forårsvejr i Kbh idag, og jeg har været ude i det... Bliver det ved på den måde, må jeg  have en bog og en kop kaffe med ud og sætte mig i en læfyldt krog imorgen...
Fredag d. 26/3-2010
Endnu en nat, med helt ok søvn -dog syntes Marie hun var udhvilet kl 6.30.... Med Ramasjang kørende for fuld udblæsning ku' jeg ligeså godt opgive at sove videre, så der var tidlig morgenkaffe idag.
Marie har igen sovet med et minimum af ilt, og alligevel er hendes CO2 temmelig høj om morgenen. Jeg spurgte til stuegang om der var nogen forklaring på det, for jeg synes hun trækker vejret pænere end hun har gjort læænge. I princippet kan det godt skyldes at nyrene er på overarbejde, men det er meget sjældent derfor. (= at det megt vel kan være det, for "meget sjældent" har ikke afholdt Marie før..)Træerne vokser nemlig ikke ind i himlen, og nyrefunktionstesten fra igår, viste desværre et dårligere resultat end sidst. Derfor har man stoppet svampebehandlingen IV og istedet øget dosis på det hun får i sonden. Bivirkningen ved det kan være maveproblemer og opkast, men med fast kvalmestillende på programmet er der også nogenlunde styr på det!
Ellers har vi sendt Jonatan til Jylland -igen!! Han skal på søskendeweekend hos Nanna på efterskolen... Det glædede de sig meget til begge to. Marie tog det pænere end forventet, og konstaterede bare at når Jonatan skulle på efterskole, var det hende der skulle på søskendeweekend..... Så er det bare at håbe at de også der har sådan et arrangement :o)
Søndag d. 28/3-2010

Igår blev det ikke lige til dagbogsskrivning -vi havde nærmest fuld program :o)
Vi er i McD huset så meget det kan lade sig gøre, og Marie er snart udlært smørrebrødsjomfru -hun smører højtbelagt smørrebrød til os alle hver dag  til frokost -og man behøver ikke engang bekymre sig om hvad man skal ha' på....
Igår var det store finaleaften i X-factor, og det skulle vi ikke gå glip af! Marie havde bestemt festmiddagen: forloren hare!! Hun spiste lidt -det blir' til lidt mere for hver dag, og hun glæder sig til hun kan spise så meget at hun kan slippe for at få paranteral ernæring. Bagefter var der linet op til hygge i den ene tv-stue, og Marie holdt ud helt til pausen. Vi nåede tilbage på stuen inden afgørelsen, og da vinderen blev udråbt... sov Marie!!
Idag sov vi længe, og da vi var kommet på McDhuset, fik vi surprice-gæster... Marie's gudmor Lea og hendes familie havde været i Parken og se X-factor, og så kom de forbi til en kop kaffe -og med en gave til Marie, som hun blev ret glad for.. Det var rigtig dejligt at se dem -og det er så dejligt at Marie nu har det så godt, at det faktisk kan lade sig gøre at ha' gæster..... Heldigt, for i påskeferien får vi besøg indtil flere gange!!

Ny dagbogs-side for April......